Czego chcieć od zupy? Aby była zdrowa, smaczna i pożywna. Taka jest właśnie zupa krem z soczewicy. To pyszne danie naprawdę warto przygotować. To jedna z potraw, które potrafią sprawić, że nie będziesz tęsknić za mięsem, ta zupa ma w sobie bombę treści.
Poniżej podaję przepis na pożywną i smaczną zupę z soczewicy czerwonej. Dobór przypraw jest całkowicie indywidualny, a oto moja propozycja:
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3-4 pomidory (lub 1 puszka pomidorów)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- imbir korzeń
- nać pietruszki
- nać kolendry (opcjonalnie)
- 2 l bulionu
- oliwa, olej lub klarowane masło
- przyprawy (które ja stosuję): sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy (również w proszku), kolendra, kmin rzymski, kurkuma
- bulion wegetariański: marchew, pietruszka, seler, por, seler naciowy (opcjonalnie)
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 1 godzina
Sposób przygotowania:
- Na początek obieram cebulę i kroję ją niezbyt drobno, żeby się za szybko nie rozgotowała, a warzywa na bulion kroję w kostkę.
- Na oliwie w garnku należy zeszklić lekko cebulę oraz starty imbir. Polecam też dorzucić trochę naci pietruszki i kolendry oraz szczyptę pieprzu i kurkumy.
- Kiedy cebula będzie prawie miękka, wrzucam pokrojone warzywa i zalewam je wodą (do 2/3 garnka). Gotuję je ok. 30-35 min na wolnym ogniu.
- W międzyczasie, soczewicę przepłukuję kilka razy wodą na sitku z drobnymi oczkami.
- Kiedy bulion będzie gotowy, odcedzam wszystkie warzywa i odkładam je na osobny talerz. Teraz solę lekko otrzymany bulion i gotuję w nim soczewicę przez 15 min. (Soczewica bardzo wchłania wodę, więc profilaktycznie dolewam 1-2 szklanki przegotowanej wody do bulionu, zagotowuję go i dopiero wsypuję soczewicę).
- W tym momencie mamy czas na dokończenie zupy. Pomidory świeże należy obrać ze skóry i zmielić tak, aby powstał przecier. Warzywa mielimy na drobną masę, łączymy z pomidorami (można je mielić od razu razem) i wlewamy otrzymaną masę warzywną do bulionu z ugotowaną wcześniej soczewicą. Czasami dodaję 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, by zupa nabrała ładnego pomarańczowego koloru.
- Do zupy dodajemy wyciśnięte 1-2 ząbki czosnku,dobrą szczyptę sproszkowanej kolendry i kminu rzymskiego (daje to piękny i orientalny aromat) oraz resztę przypraw wedle gustu.
- Gotową zupę krem dekorujemy pokrojoną natką pietruszki lub kolendry.
Smacznego!
Dinozaur
www.zyjdobrze.cba.pl
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl