Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Zupa krem z soczewicy

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Czego chcieć od zupy? Aby była zdrowa, smaczna i pożywna. Taka jest właśnie zupa krem z soczewicy. To pyszne danie naprawdę warto przygotować. To jedna z potraw, które potrafią sprawić, że nie będziesz tęsknić za mięsem, ta zupa ma w sobie bombę treści.


Poniżej podaję przepis na pożywną i smaczną zupę z soczewicy czerwonej. Dobór przypraw jest całkowicie indywidualny, a oto moja propozycja:

 

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3-4 pomidory (lub 1 puszka pomidorów)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir korzeń
  • nać pietruszki
  • nać kolendry (opcjonalnie)
  • 2 l bulionu
  • oliwa, olej lub klarowane masło
  • przyprawy (które ja stosuję): sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy (również w proszku), kolendra, kmin rzymski, kurkuma
  • bulion wegetariański: marchew, pietruszka, seler, por, seler naciowy (opcjonalnie)

 

Czas przygotowania: 30 min

Czas gotowania: 1 godzina

 

Sposób przygotowania:

  1. Na początek obieram cebulę i kroję ją niezbyt drobno, żeby się za szybko nie rozgotowała, a warzywa na bulion kroję w kostkę.
  2. Na oliwie w garnku należy zeszklić lekko cebulę oraz starty imbir. Polecam też dorzucić trochę naci pietruszki i kolendry oraz szczyptę pieprzu i kurkumy.
  3. Kiedy cebula będzie prawie miękka, wrzucam pokrojone warzywa i zalewam je wodą (do 2/3 garnka). Gotuję je ok. 30-35 min na wolnym ogniu.
  4. W międzyczasie, soczewicę przepłukuję kilka razy wodą na sitku z drobnymi oczkami.
  5. Kiedy bulion będzie gotowy, odcedzam wszystkie warzywa i odkładam je na osobny talerz. Teraz solę lekko otrzymany bulion i gotuję w nim soczewicę przez 15 min. (Soczewica bardzo wchłania wodę, więc profilaktycznie dolewam 1-2 szklanki przegotowanej wody do bulionu, zagotowuję go i dopiero wsypuję soczewicę).
  6. W tym momencie mamy czas na dokończenie zupy. Pomidory świeże należy obrać ze skóry i zmielić tak, aby powstał przecier. Warzywa mielimy na drobną masę, łączymy z pomidorami (można je mielić od razu razem) i wlewamy otrzymaną masę warzywną do bulionu z ugotowaną wcześniej soczewicą. Czasami dodaję 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, by zupa nabrała ładnego pomarańczowego koloru.
  7. Do zupy dodajemy wyciśnięte 1-2 ząbki czosnku,dobrą szczyptę sproszkowanej kolendry i kminu rzymskiego (daje to piękny i orientalny aromat) oraz resztę przypraw wedle gustu.
  8. Gotową zupę krem dekorujemy pokrojoną natką pietruszki lub kolendry.

 

Smacznego!

 

Dinozaur
www.zyjdobrze.cba.pl
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information