Jakiś czas temu mąż poprosił mnie o ugotowanie zupy gulaszowej... w związku z tym że nigdy wcześniej nie gotowałam takiej zupy zaczęłam szperać w necie i szukać najlepszego przepisu. Po wielu eksperymentach stworzyłam własną zupę gulaszową:-) Niestety jest troszeczkę pracochłonna, ale spróbujcie ja zrobić, bo naprawdę warto!
Składniki:
- mięso wieprzowe (łopatka lub gulaszowe), 70-80 dag
- cebula, 2 sztuki
- pieczarki, 30 dag
- marchewki, 2 duże sztuki
- pietruszka, 1 sztuka
- papryka czerwona lub żółta, 2 sztuki
- ogórek konserwowy, 6 sztuk
- kukurydza, 1 puszka
- groszek, ½ puszki
- pomidor, 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy, 1-2 łyżki
- liść laurowy, 2 sztuki
- ziele angielskie, 4 sztuki
- sól
- pieprz
- ostra papryka
Przygotowanie:
- Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni, później dorzucamy cebulą. Jak się usmaży wrzucamy do garnka, zalewamy wodą wg uznania, ale ok. pół garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.
- Pieczarki kroimy w plasterki, obsmażamy i dodajemy do mięsa.
- Jak mięso będzie już trochę miękkie dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę.
- Następnie kroimy ogórki i paprykę w cienkie paski, i dodajemy do garnka.
- Pomidora zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, kukurydzę i groszek odsączamy na sicie i dorzucamy wszystko do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Na koniec zagęszczamy wodą z mąką lub śmietaną z mąką.
Smacznego
Justyna
Więcej przepisów na: http://www.gotujemyipieczemy.blogspot.com
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl