Głównym źródłem chorób są krążące we krwi toksyny, pochodzące z zanieczyszczonego powietrza i pochodzące z żywności. Dlatego każdy z nas, jeśli chce zachować dobre zdrowie i samopoczucie, powinien co jakiś czas oczyścić swój organizm z toksyn. W artykule prezentujemy domową kurację oczyszczającą na zmęczenie, przeciwdziałanie zmarszczkom, stres, nadwagę, kłopoty z krążeniem, nadkwasotę, anemię i brak apetytu.
Zasady zdrowego żywienia
Na co może pomóc mi pyłek pszczeli kwiatowy?
Komórki rozrodcze jakie produkują kwiaty noszą nazwę pyłku kwiatowego. Siadające na kwiatach owady za każdym razem na swoim ciele przenoszą pewną jego część i w ten sposób kwiaty mogą się rozmnażać. Małe i pracowite pszczoły wykorzystują go jednak do robienia dla siebie pokarmu.
Zioła - co i do czego
Wspaniały aromat i wygląd ziół często nas zachwyca, ale czy wiemy jak ich używać? Mamy do czynienia z wieloma gatunkami ziół. Niektóre używamy do ciast, inne do gotowanych potraw, jeszcze inne do mięs czy sałatek. Tak więc warto przypomnieć sobie parę z nich.
Żurawina i jej lecznicze właściwości
Lista zbawiennych działań leczniczych owocu żurawiny w dużym skrócie obejmuje: działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, wspomagające leczenie chorób układu krążenia, układu moczowego oraz działanie wspomagające profilaktykę anty-nowotworową.
Kuchnia molekularna
Kuchnia molekularna to nowy opatentowany rodzaj kuchni, który stawia za cel przetwarzać żywność w taki sposób, aby zachować jak najwięcej składników odżywczych.
Aloes
Aloes (Aloë L.) – rodzaj jednoliściennych sukulentów liściowych. Liczy 330–400 gatunków (różnice zależą od ujęcia systematycznego taksonów). Należą do niego formy drzewiaste, krzewiaste, byliny, niekiedy liany. Zasięg występowania roślin z tego rodzaju obejmuje Półwysep Arabski, Afrykę i Madagaskar. Gatunkiem typowym jest Aloë perfoliata L.
Kawa i kofeina
Kofeina (ta zawarta w herbacie znana jako teina, w guaranie – znana jako guaranina, a w mate – mateina) jest alkaloidem purynowym, zawartym w surowcach roślinnych, aczkolwiek współczesna technologia umożliwia jej syntetyczne otrzymanie.
Jak przechowywać wino?
Wino jest najstarszym napojem alkoholowym na świecie. Jego przechowywanie będzie znacznie wpływało pozytywnie lub negatywnie na walory smakowe tego szlachetnego trunku. Z winem trzeba obchodzić się jak z jajkiem, bardzo delikatnie i ostrożnie. Niedoświadczony konsument w każdym momencie może zepsuć zawartość butelki poprzez transport i złe przechowywanie.
Właściwości aloesu
Najnowsze badania dotyczące właściwości aloesu naprawdę zaskakują. Poprzez picie miąższu aloesowego możesz wspomóc proces odchudzania. Zapraszam do przeczytania artykułu!
Algi morskie - zielone warzywa
Pomimo, że w Polsce nie ma tradycji spozywania glonów, staja sie one coraz bardziej popularne jako naturalny suplement codziennej diety. Jadalne glony są bardzo rozpowszechnione na całym świecie. Najwięcej używa się ich we wschodniej Azji.
Strona 6 z 12