Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Zasady zdrowego żywienia

Oczyść swój organizm z toksyn

Głównym źródłem chorób są krążące we krwi toksyny, pochodzące z zanieczyszczonego powietrza i pochodzące z żywności. Dlatego każdy z nas, jeśli chce zachować dobre zdrowie i samopoczucie, powinien co jakiś czas oczyścić swój organizm z toksyn. W artykule prezentujemy domową kurację oczyszczającą na zmęczenie, przeciwdziałanie zmarszczkom, stres, nadwagę, kłopoty z krążeniem, nadkwasotę, anemię i brak apetytu.

Więcej…

Na co może pomóc mi pyłek pszczeli kwiatowy?

Komórki rozrodcze jakie produkują kwiaty noszą nazwę pyłku kwiatowego. Siadające na kwiatach owady za każdym razem na swoim ciele przenoszą pewną jego część i w ten sposób kwiaty mogą się rozmnażać. Małe i pracowite pszczoły wykorzystują go jednak do robienia dla siebie pokarmu.

Więcej…

Zioła - co i do czego

Wspaniały aromat i wygląd ziół często nas zachwyca, ale czy wiemy jak ich używać? Mamy do czynienia z wieloma gatunkami ziół. Niektóre używamy do ciast, inne do gotowanych potraw, jeszcze inne do mięs czy sałatek. Tak więc warto przypomnieć sobie parę z nich.

Więcej…

Żurawina i jej lecznicze właściwości

Lista zbawiennych działań leczniczych owocu żurawiny w dużym skrócie obejmuje: działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, wspomagające leczenie chorób układu krążenia, układu moczowego oraz działanie wspomagające profilaktykę anty-nowotworową.

Więcej…

Kuchnia molekularna

Kuchnia molekularna to nowy opatentowany rodzaj kuchni, który stawia za cel przetwarzać żywność  w taki sposób, aby zachować jak najwięcej  składników odżywczych.

Więcej…

Aloes

Aloes (Aloë L.) – rodzaj jednoliściennych sukulentów liściowych. Liczy 330–400 gatunków (różnice zależą od ujęcia systematycznego taksonów). Należą do niego formy drzewiaste, krzewiaste, byliny, niekiedy liany. Zasięg występowania roślin z tego rodzaju obejmuje Półwysep Arabski, Afrykę i Madagaskar. Gatunkiem typowym jest Aloë perfoliata L.

Więcej…

Kawa i kofeina

Kofeina (ta zawarta w herbacie znana jako teina, w guaranie – znana jako guaranina, a w mate – mateina) jest alkaloidem purynowym, zawartym w surowcach roślinnych, aczkolwiek współczesna technologia umożliwia jej syntetyczne otrzymanie.

Więcej…

Jak przechowywać wino?

Wino jest najstarszym napojem alkoholowym na świecie. Jego przechowywanie będzie znacznie wpływało pozytywnie lub negatywnie na walory smakowe tego szlachetnego trunku. Z winem trzeba obchodzić się jak z jajkiem, bardzo delikatnie i ostrożnie. Niedoświadczony konsument w każdym momencie może zepsuć zawartość butelki poprzez transport i złe przechowywanie.

Więcej…

Właściwości aloesu

Najnowsze badania dotyczące właściwości aloesu naprawdę zaskakują. Poprzez picie miąższu aloesowego możesz wspomóc proces odchudzania. Zapraszam do przeczytania artykułu!

Więcej…

Algi morskie - zielone warzywa

Pomimo, że w Polsce nie ma tradycji spozywania glonów, staja sie one coraz bardziej popularne jako naturalny suplement codziennej diety.  Jadalne glony są bardzo rozpowszechnione na całym świecie. Najwięcej używa się ich we wschodniej Azji.

Więcej…

Strona 6 z 12

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information