Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Warzywa

Sezon na kukurydzę

Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat.

Więcej…

Smaki wschodu – hummus naturalny

Hummus to smakowite i oryginalne połączenie cieciorki, sezamu i przypraw, będące jednocześnie skarbnicą witamin i składników mineralnych (m.in. wit B, białka, błonnika, potasu, wapnia i magnezu). To jedna z najpopularniejszych arabskich przekąsek, która powoli staje się coraz popularniejsza i w naszym kraju.

Więcej…

Krojone pomidory z ziołami marki Valfrutta

Co decyduje o tym, że pomidory w puszce nadają potrawie intensywny, pełny smak? Oczywiście ich jakość. Tylko produkty naprawdę wysokiej klasy pozwalają stworzyć danie, które kipi głębią aromatów i sprawia radość tym, dla których pragniemy przygotowywać wszystko, co najlepsze.

Więcej…

Papryka habanero

Owoce papryki habanero (Capsicum chinense) są jednymi z najbardziej pikantnych i ostrych w smaku. Roślina pochodzi z Ameryki Południowej, z rejonu Amazonii (Brazylia, Kolumbia). Najostrzejszą papryczką z tego gatunku jest Red Savina Habanero, która była przez lata uważana za najostrzejszą paprykę świata (w rzeczywistości najostrzejsza jest indyjska Naga Jolokia).

Więcej…

Czerwona fasola - nowe odkrycie dietetyków czy chwilowa moda?

Fasola czerwona jest rośliną strączkową zdobywającą nasz rynek kulinarny. Praktycznie w każdej restauracji jest ona dodawana jest do różnego rodzaju sałatek czy dań głównych. Wynika to z łatwości w jej używaniu, to chwilowa moda, czy też wartościowy dodatek do codziennej diety?

Więcej…

Zbawienna moc czosnku

Obecnie czosnek przeżywa swój renesans nie tylko jako przyprawa, lecz także jako środek terapeutyczny. Jesteśmy świadkami odżywania wielu starych metod w leczeniu chorób (takich jak tybetańska nalewka z czosnku) i odkrywania na nowo dawnych surowców zielarskich.

Więcej…

Pomidor – owoc czy warzywo?

Dla naukowców-botaników – oczywiście, owoc. Większość populacji ludzkiej, zapytana znienacka, zapewne powiedziałaby: warzywo. A ja mówię: nieważne, czy owoc, czy warzywo, w każdym razie: niezwykle smaczna, uniwersalna roślina i mój stały towarzysz od kiedy skończyłam 16 lat.

Więcej…

Papryka (Capsicum annuum)

Papryka od wieków uprawiana jest w Ameryce Środkowej i Południowej, Indiach oraz wyspach Morza Karaibskiego. W Europie pojawiła sie dzięki hiszpańskim kupcom. Na Węgry paprykę sprowadzili Turcy. Największymi producentami papryki są: Meksyk, Chiny, Japonia, Indonezja, Tajlandia oraz Indie.

Więcej…

Cebula jadalna (Allium cepa)

Cebula pochodzi z Azji Środkowej gdzie rośnie dziko. Do Europy została sprowadzona w średniowieczu. Ma bardzo niska wartość kaloryczną , jest jednak dość bogata w witaminy: C , witaminy z grupy B (B1, B2, PP), organiczne związki siarki i soli mineralnych (przede wszystkim związki wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku).

Więcej…

Karczoch i jego właściwości

Walory smakowe karczocha są cenione od wieków w Europie. W lecznictwie karczoch jest wykorzystywany od początku dwudziestego wieku. Karczoch pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego, a obecnie uprawiany jest w prawie wszystkich krajach zachodniej Europy.

Więcej…

Strona 1 z 2

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information