Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Majonez czosnkowy (Aїoli)

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Składniki

  • szklanka oleju słonecznikowego
  • szklanka oliwy
  • 4 żółtka
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy Dijon (można dodać mniej, wedle uznania)
  • 3-5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, cukier

 

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki pozostawić w temperaturze pokojowej na pół godziny, aby miały równą (20-25 stopni) temperaturę.
  2. Czosnek rozetrzeć ze solą na miazgę, dodać żółtka, musztardę i sok z cytryny. Cały czas trzepiąc, dolewać małymi porcjami mieszankę oleju i oliwy, aż majonez nabierze kremowej, puszystej konsystencji i charakterystycznej barwy.
  3. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i ewentualnie solą, wymieszać.
  4. Przelać do wyparzonych wrzątkiem słoików, dobrze zakręcić.
  5. Majonez można przechowywać w lodówce do kilku tygodni.

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information