Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Sos pomidorowy po hiszpańsku

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Składniki:

  • 5 średnich pomidorów
  • bułka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka octu winnego
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na łyżce rozgrzanego tłuszczu. Dodać pomidory, pokruszoną bułkę, ocet i paprykę. Dusić na wolnym ogniu do momentu uzyskania konsystencji niezbyt gęstego sosu.
  3. Przetrzeć przez sito.
  4. Do sosu, ciągle mieszając, wlać powoli pozostałą oliwę. Doprawić.
  5. Chwilę podgrzewać, wciąż mieszając.
  6. Podawać do ryb i mięsa z rusztu.

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information