Sałatka w 2 wersjach - letniej i zimowej. Często jadana u mnie w domu - bardzo delikatna, smaczna pełna aromat. Zapraszam do zrobienia i życzę smacznego.
Wersja Letnia
Składniki:
- 3-4 pomidory
- mały słoik oliwek zielonych i czarnych (najlepiej pokrojonych)
- 2 cebule średniej wielkości jedna biała, a druga fioletowa
- 1 seler
- 2-3 puszki tuńczyka w oliwie lub w sosie własnym do wyboru do koloru
- 1/2 pęczka szczypiorku
- pieprz
Przygotowanie:
- Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić drobno wrzucić do miski.
- Oliwki pokroić w krążki albo jak mamy kupione pokrojone odcedzić i wrzucić do miski.
- Szczypiorek, seler i cebule drobno pokroić a wręcz posiekać wszystko razem wrzucić do miski. Odcedzić tuńczyka i wrzucić do miski. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem. Jeśli ktoś lubi można dodać 2 jajka ugotowane ale samo białko z nich. Na końcu należy udekorować sałatkę np. pietruszką, pokrojona papryką w paseczki itd. wedle uznania i gustu.
Wersja Zimowa
Składniki:
- 3-4 pomidory
- mały słoik oliwek zielonych i czarnych ( najlepiej pokrojonych)
- 2 słoiki cebulki marynowanej
- 1 słoik selera marynowanego
- 2-3 puszki tuńczyka w oliwie ( lub w sosie własnym do wyboru do koloru)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- pieprz
Wykonanie:
- Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić drobno wrzucić do miski.
- Oliwki pokroić w krążki albo jak mamy kupione pokrojone odcedzić i wrzucić do miski.
- Szczypiorek drobno pokroić a wręcz posiekać i wrzucić do miski. Odcedzić tuńczyka i wrzucić do miski. Cebulki i seler odcedzamy i drobno kroimy, a następnie wsypujemy do miski. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem. Jeśli ktoś lubi można dodać 2 jajka ugotowane ale samo białko z nich. Na końcu należy udekorować sałatkę np. pietruszką, pokrojona papryką w paseczki itd. wedle uznania i gustu.
Życzę smacznego
Maciej Gawlikowski
Zapraszam również na moje blogi:
więcej przepisów znajdziesz na moim blogu - http://zdroweprzepis.blogspot.com
więcej artykułów znajdziesz na moim blogu - http://autobeztajemnic.blogspot.com
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl