W kuchni włoskiej wykorzystuje się chyba więcej rodzajów makaronu niż dni w roku. Choć różnią się kształtem, właściwościami i sposobem przygotowania, łączy je jedno – najwyższa jakość pszenicy durum.
Dania obiadowe
Risotto cytrynowe z mozzarellą
Risotto Włosi zawdzięczają (prawdopodobnie) chińskim wojażom Marco Polo, który danie to wprowadził na tamtejsze salony ok. XIII wieku. Obecnie risotto zdobyło uznanie w większości kuchni europejskich, a mnogość możliwych dodatków powoduje, że znaleźć możemy dziesiątki przepisów na tę potrawę – zawsze jednak podstawą jest lekko zaokrąglony, łatwo klejący się ryż.
Kaczka w czerwonej cebulce
Serwowaliście kiedyś kaczkę? Nie wiedzieć czemu, wiele osób obawia się jej przyrządzania a wbrew pozorom przygotowanie kaczki wcale nie jest takie trudne! Kaczka zachwyca intensywnym aromatem oraz niezwykłą chrupkością, dlatego warto podjąć wyzwanie i zaserwować kaczkę np. w tym oto wykwintnym i niebanalnym wydaniu, czyli uduszoną w czerwonej cebulce.
Duże muszle nadziewane sosem z owoców morza
Nie od dziś wiadomo, że ryby i owoce morza pełne są niezbędnych dla organizmu człowieka witamin i soli mineralnych. Zawarte w nich kwasy omega-3 skutecznie chronią przed chorobami serca, a mikro- i makroelementy jak selen, fluor i jod chronią m.in. przed wpływem wolnych rodników oraz utrzymują układ kostny i enzymatyczny w prawidłowej formie.
Knedle ze śliwkami z sosem koniakowym i bakaliami
W ramach poprawy humoru wynikającego z tęsknoty za słońcem proponujemy owocowe danie o słonecznym smaku – knedle ze śliwkami z sosem koniakowym i bakaliami.
Orientalne szaszłyki
Marynata Teriyaki Kikkoman jest idealna nawet dla zapracowanych - dzięki niej stworzysz różnorodne potrawy, w krótkim czasie. Poniżej inspiracja na smaczną kolację z nutą orientu - orientalne szaszłyki.
Pikantne skrzydełka z pomidorowym dipem
Chcesz zaimponować znajomym, rodzinie, a może zapraszasz sympatię na romantyczną kolację? Marynata Teriyaki Kikkoman pozwoli na stworzenie pysznego i oryginalnego dania, rodem z kraju kwitnącej wiśni.
Duszone żeberka
Dzisiaj zaproponujemy Państwu jedno z typowych polskich dań, a mianowicie żeberka. Można je przygotować na różne sposoby, ale my skupimy się na duszonych. Danie nie jest bardzo skomplikowane, ale troszkę pracochłonne – jednak efekt końcowy wart jest zachodu. Zapraszamy do gotowania.
Dorsz w cytrusach
Potrawa wchodzi w skład menu diety Magdy Gessler. Zasmakowała ona w rybach i cytrusach.
Strona 1 z 8