Proponuję pasztecik troszkę inny od tradycyjnych pasztetów. Jest bardzo lekki i smaczny gdy przygotuję go dla moich gości to cieszy się dużym powodzeniem.
Składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa od łopatki
- 1/2 kg mielonego mięsa od szynki
- 3 strąki papryki: czerwona, żółta, zielona
- 2 kule mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka tymianku (najlepszy jest świeży drobno posiekany)
- kilka gałązek rozmarynu
- 2 jajka
- 1 białko
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka płaska masła
Przygotowanie:
Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Papryki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i razem z czosnkiem podsmażyć na oliwie. Kulki mozzarelli także pokroić w duże kostki. Podsmażone czosnek i paprykę wymieszać z mielonym mięsem, jajkami, mozzarellą, musztardą, keczupem i tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem.
Keksową podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia , tak aby wystawał troszkę poza brzegi formy i posmarować masłem. Wylać do niej przygotowaną masę z mięsa, sera, warzyw i ziół.
Po wypełnieniu foremki, wierzch pasztetu wyrównać nożem zanurzonym w gorącej wodzie.Posmarować roztrzepanym białkiem. A następnie obłożyć kilkoma gałązkami rozmarynu (można posypać suszonym rozdrobnionym rozmarynem).Górę paszteciku przykryć papierem do pieczenia.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni C. Piec przez pierwsze 15 minut w tej temperaturze a potem zmniejszyć ją do 200 stopni. Gdy pasztet jest już zarumieniony i upieczony to wyłączyć piekarnik i poczekać aż ostygnie.Gotowy wyjąć z pieca i podawać pokrojony w grube plastry.
Smacznego!
Hania http://hania-potrawywiteczneiokolicznociowe.blogspot.com/
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl