Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Pasztet mięsny z kolorową papryką

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Proponuję pasztecik troszkę inny od tradycyjnych pasztetów. Jest bardzo lekki i smaczny gdy przygotuję go dla moich gości to cieszy się dużym powodzeniem.

 

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa od łopatki
  • 1/2 kg mielonego mięsa od szynki
  • 3 strąki papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 2 kule mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka tymianku (najlepszy jest świeży drobno posiekany)
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka płaska masła

 

Przygotowanie:

Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Papryki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i razem z czosnkiem podsmażyć na oliwie. Kulki mozzarelli także pokroić w duże kostki. Podsmażone czosnek i paprykę wymieszać z mielonym mięsem, jajkami, mozzarellą, musztardą, keczupem i tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem.

 

Keksową podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia , tak aby wystawał troszkę poza brzegi formy i posmarować masłem. Wylać do niej przygotowaną masę z mięsa, sera, warzyw i ziół.

 

Po wypełnieniu foremki, wierzch pasztetu wyrównać nożem zanurzonym w gorącej wodzie.Posmarować roztrzepanym białkiem. A następnie obłożyć kilkoma gałązkami rozmarynu (można posypać suszonym rozdrobnionym rozmarynem).Górę paszteciku przykryć papierem do pieczenia.

 

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni C. Piec przez pierwsze 15 minut w tej temperaturze a potem zmniejszyć ją do 200 stopni. Gdy pasztet jest już zarumieniony i upieczony to wyłączyć piekarnik i poczekać aż ostygnie.Gotowy wyjąć z pieca i podawać pokrojony w grube plastry.

 

Smacznego!

 

Hania http://hania-potrawywiteczneiokolicznociowe.blogspot.com/
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information