Pomidory w naturze rosną w Ameryce Południowej, gdzie uprawiane były już osiem tysięcy lat temu. Po odkryciu Ameryki sprowadzono je do Europy. Nazwano je wówczas jabłkami złota.
Pomidory początkowo były uprawiane jako rośliny ozdobne. Jeszcze w XVII wieku francuski ogrodnik Oliver de Serre twierdził, że są one niejadalne. Powszechna też była opinia, że od ich zapachu dostaje się mdłości. W XIX wieku pomidory odgrywały już duże znaczenie spożywcze. W Polsce najpopularniejszy jest pomidor zwyczajny. Pomidory zawierają witaminę C, E, B, PP, K, karoten, kwas jabłkowy i cytrynowy, potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź oraz kobalt.
Pomidory nadziewane serem
Składniki:
- 8 pomidorów
- 50 g masła
- ¾ szklanki ostrego żółtego sera
- 3 łyżki śmietany
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek kopru
- pieprz i sok cytrynowy do smaku
Przygotowanie
- Z pomidorów odkroić czubki, łyżeczką wyjąć zawartość, posolić i ułożyć tak, aby wyciekł sok. Czubków nie wyrzucać.
- Ser i masło zetrzeć. Dodać śmietanę, sok cytrynowy, pieprz. Wszystko ubić.
- Ubitą masą napełnić pomidory.
- Pomidory przykryć wcześniej odkrojonym czubkiem.
- Przybrać gałązkami pietruszki, koprem lub oprószyć żółtym serem.