Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Pomidory nadziewane serem

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Pomidory w naturze rosną w Ameryce Południowej, gdzie uprawiane były już osiem tysięcy lat temu. Po odkryciu Ameryki sprowadzono je do Europy. Nazwano je wówczas jabłkami złota.

 

Pomidory początkowo były uprawiane jako rośliny ozdobne. Jeszcze w XVII wieku francuski ogrodnik Oliver de Serre twierdził, że są one niejadalne. Powszechna też była opinia, że od ich zapachu dostaje się mdłości. W XIX wieku pomidory odgrywały już duże znaczenie spożywcze. W Polsce najpopularniejszy jest pomidor zwyczajny. Pomidory zawierają witaminę C, E, B, PP, K, karoten, kwas jabłkowy i cytrynowy, potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź oraz kobalt.

Pomidory nadziewane serem

Składniki:

  • 8 pomidorów
  • 50 g masła
  • ¾ szklanki ostrego żółtego sera
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek kopru
  • pieprz i sok cytrynowy do smaku


Przygotowanie

  1. Z pomidorów odkroić czubki, łyżeczką wyjąć zawartość, posolić i ułożyć tak, aby wyciekł sok. Czubków nie wyrzucać.
  2. Ser i masło zetrzeć. Dodać śmietanę, sok cytrynowy, pieprz. Wszystko ubić.
  3. Ubitą masą napełnić pomidory.
  4. Pomidory przykryć wcześniej odkrojonym czubkiem.
  5. Przybrać gałązkami pietruszki, koprem lub oprószyć żółtym serem.

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information