Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Gazpacho - południowa inspiracja

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Pachnące pomidory, aromatyczna papryka, wyrazisty seler. Do tego chrupka cebula, pachnąca pietruszka i orzeźwiający charakter cytryny – oto gazpacho. Pomidorowy chłodnik rodem z Hiszpanii cieszy się u nas coraz większą popularnością. Gazpacho przyrządza się błyskawicznie i bez gotowania, a doskonałość tej prostej w przygotowaniu zupy kryje się w dojrzałych, przepełnionych smakiem pomidorach.

Składniki na 4 osoby:

  • przecier pomidorowy Valfrutta 500 ml
  • pomidory krojone Valfrutta 425ml
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki soku z cytryny Limmi
  • sól i pieprz do smaku
  • grzanki do dekoracji

Przygotowanie:

Pokrój drobno cebulę, paprykę, seler naciowy i pietruszkę. Do blendera wlej przecier pomidorowy i sok z odcedzonych pomidorów. Dodaj połowę posiekanych warzyw i 2 ząbki czosnku. Wszystko dokładnie zmiksuj i przelej do większego naczynia. Dodaj pomidory z puszki, pozostałe drobno posiekane warzywa, dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny Limmi. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Jeśli nie masz czasu, możesz dodać do zupy pokruszone kostki lodu – schłodzą ją równie dobrze. Podawaj udekorowane grzankami.

Smacznego! www.valfrutta.pl

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information