Składniki:
- 20 dag wątróbki cielęcej
- 100 ml mleka
- 20 dag śliwek suszonych
- 70 dag łopatki wieprzowej
- 35 dag podgardla wieprzowego
- 40 dag cielęciny
- 70 dag słoniny
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 15 dag smalcu
- 35 dag cebuli
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2/3 bułki paryskiej
- ok. 1 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 jajka
Przygotowanie:
- Wątróbkę kroimy w grubą kostkę, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 godziny.
- Śliwki zalewamy wrzątkiem, po paru minutach osączamy i kroimy w mniejsze kawałki.
- Łopatkę, podgardle, cielęcinę i połowę słoniny kroimy w grubą kostkę, solimy i rumienimy na rozgrzanym tłuszczu.
- Dodajemy obraną i grubo pokrojoną cebulę, przykrywamy i dusimy, aż mięso puści sok. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i świeżo mielony pieprz.
- Podlewamy 2–3 szklankami wody i dusimy ok. 1 h.
- Gdy mięso jest już prawie miękkie, dodajemy wątróbkę i bułkę.
- Wszystko dusimy na małym ogniu mieszając, aż bułka wchłonie cały płyn.
- Studzimy.
- Trzykrotnie mielimy w maszynce do mięsa, przez drobne sitko.
- Przyprawiamy tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Wbijamy jajka, dodajemy śliwki i dokładnie mieszamy.
- Małe prostokątne blaszki keksowe wykładamy cienkimi paskami pozostałej słoniny tak, aby na siebie nachodziły, a ich końce wystawały ponad foremki.
- Masę przekładamy do blaszek, wierzch wyrównujemy i przykrywamy wystającymi kawałkami słoniny.