Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Pasztet królewski

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Składniki:

  • 20 dag wątróbki cielęcej
  • 100 ml mleka
  • 20 dag śliwek suszonych
  • 70 dag łopatki wieprzowej
  • 35 dag podgardla wieprzowego
  • 40 dag cielęciny
  • 70 dag słoniny
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 15 dag smalcu
  • 35 dag cebuli
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2/3 bułki paryskiej
  • ok. 1 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 jajka

 

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę kroimy w grubą kostkę, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 godziny.
  2. Śliwki zalewamy wrzątkiem, po paru minutach osączamy i kroimy w mniejsze kawałki.
  3. Łopatkę, podgardle, cielęcinę i połowę słoniny kroimy w grubą kostkę, solimy i rumienimy na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Dodajemy obraną i grubo pokrojoną cebulę, przykrywamy i dusimy, aż mięso puści sok. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i świeżo mielony pieprz.
  5. Podlewamy 2–3 szklankami wody i dusimy ok. 1 h.
  6. Gdy mięso jest już prawie miękkie, dodajemy wątróbkę i bułkę.
  7. Wszystko dusimy na małym ogniu mieszając, aż bułka wchłonie cały płyn.
  8. Studzimy.
  9. Trzykrotnie mielimy w maszynce do mięsa, przez drobne sitko.
  10. Przyprawiamy tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  11. Wbijamy jajka, dodajemy śliwki i dokładnie mieszamy.
  12. Małe prostokątne blaszki keksowe wykładamy cienkimi paskami pozostałej słoniny tak, aby na siebie nachodziły, a ich końce wystawały ponad foremki.
  13. Masę przekładamy do blaszek, wierzch wyrównujemy i przykrywamy wystającymi kawałkami słoniny.

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information