Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Faszerowany schab w galarecie

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Dzisiaj przedstawiam potrawę na zimno. Faszerowany schab w galarecie może być znakomitą przekąską jak i samodzielnym daniem.

 

Składniki:

  • 1,2 kg świeżego schabu z kością
  • 25 dag pasztetu wieprzowego
  • 2 duże cebule
  • 20 dag świeżych pieczarek
  • 1-2  łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 białka
  • 2,5 dag żelatyny
  • mąka pszenna
  • tłuszcz lub oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, sok z cytryny


Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy, oddzielamy od kości, nacieramy przyprawami do smaku i odstawiamy na dobę (24 godziny). Następnie mięso posypujemy mąką oraz rumienimy na silnie rozgrzanym tłuszczu wraz z posiekaną w drobna kostkę cebulką, skrapiamy delikatnie niewielką  ilością wodą i dusimy do miękkości.
  2. Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki i smażymy oraz mieszamy z pasztetem i przyprawami.
  3. Po upieczeniu schab wyjmujemy, studzimy i przecinamy wzdłuż, ale nie do końca, przez całą szerokość, a następnie przewracamy na druga stronę i robimy tak jak powyżej.
  4. W tak powstałe kieszenie nakładamy wcześniej przygotowany farsz (z pasztetu i pieczarek)
  5. Pokroić całość w poprzek na plastry, ukladamy na półmisku i dekorujemy.
  6. Sos z pieczenia schabu mieszamy z koncentratem pomidorowym, białkami, zagotujemy i zakwasimy lekko sokiem z cytryny.Następnie dodajemy namoczona i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę, chwilę podgotujemy, przyprawiamy do smaku, przecedzamy i odstawiamy do stężenia.
  7. Tężącą galaretkę polewamy wcześniej przygotowanym farszem  i odkładamy do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej podawać z różnymi sałatkami lub świeżym pieczywem.

 

Smacznego :-)

 

Mirek
Więcej przepisów na: http://kucharz-wszystkoogotowaniu.blogspot.com/
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information