Dzisiaj przedstawiam potrawę na zimno. Faszerowany schab w galarecie może być znakomitą przekąską jak i samodzielnym daniem.
Składniki:
- 1,2 kg świeżego schabu z kością
- 25 dag pasztetu wieprzowego
- 2 duże cebule
- 20 dag świeżych pieczarek
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 białka
- 2,5 dag żelatyny
- mąka pszenna
- tłuszcz lub oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, sok z cytryny
Przygotowanie:
- Mięso myjemy, oddzielamy od kości, nacieramy przyprawami do smaku i odstawiamy na dobę (24 godziny). Następnie mięso posypujemy mąką oraz rumienimy na silnie rozgrzanym tłuszczu wraz z posiekaną w drobna kostkę cebulką, skrapiamy delikatnie niewielką ilością wodą i dusimy do miękkości.
- Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki i smażymy oraz mieszamy z pasztetem i przyprawami.
- Po upieczeniu schab wyjmujemy, studzimy i przecinamy wzdłuż, ale nie do końca, przez całą szerokość, a następnie przewracamy na druga stronę i robimy tak jak powyżej.
- W tak powstałe kieszenie nakładamy wcześniej przygotowany farsz (z pasztetu i pieczarek)
- Pokroić całość w poprzek na plastry, ukladamy na półmisku i dekorujemy.
- Sos z pieczenia schabu mieszamy z koncentratem pomidorowym, białkami, zagotujemy i zakwasimy lekko sokiem z cytryny.Następnie dodajemy namoczona i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę, chwilę podgotujemy, przyprawiamy do smaku, przecedzamy i odstawiamy do stężenia.
- Tężącą galaretkę polewamy wcześniej przygotowanym farszem i odkładamy do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej podawać z różnymi sałatkami lub świeżym pieczywem.
Smacznego :-)
Mirek
Więcej przepisów na: http://kucharz-wszystkoogotowaniu.blogspot.com/
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl