Polecam tradycyjny przepis rybę po grecku.
Składniki:
- 600 gr filetów rybnych (w/g uznania)
- 80 ml oliwy
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 2 cebule
- 50 gr koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe
- 2 - 3 ziela angielskie
- cukier
- sok z cytryny
Wykonanie:
Filety opłukać i pokroić w kawałki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, usmażyć rybę z obu stron na złoty kolor - podczas smażenia osolić.
Warzywa obrać, opłukać. Cebulę pokroić w talarki, pozostałe warzywa, tj. marchewki i selera, zetrzeć na tarce bądź pokroić w zapałki. Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę, podsmażyć cebulkę, a następnie osobno podsmażyć marchewkę i selera. Połączyć warzywa i zalać 100 ml wody, dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić 10 min.
Tak przygotowanym sosem warzywnym zalać rybę i schłodzić (najlepiej pozostawić w zimnym miejscu na noc).
Smacznego!
kasiak - http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com/2011/09/ryba-po-grecku.html