Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Ryba po grecku

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Polecam tradycyjny przepis rybę po grecku.

 

Składniki:

  • 600 gr filetów rybnych (w/g uznania)
  • 80 ml oliwy
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 50 gr koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 2 - 3 ziela angielskie
  • cukier
  • sok z cytryny

 

Wykonanie:

Filety opłukać i pokroić w kawałki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, usmażyć rybę z obu stron na złoty kolor - podczas smażenia osolić.

Warzywa obrać, opłukać. Cebulę pokroić w talarki, pozostałe warzywa, tj. marchewki i selera, zetrzeć na tarce bądź pokroić w zapałki. Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę, podsmażyć cebulkę, a następnie osobno podsmażyć marchewkę i selera. Połączyć warzywa i zalać 100 ml wody, dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić 10 min.

Tak przygotowanym sosem warzywnym zalać rybę i schłodzić (najlepiej pozostawić w zimnym miejscu na noc).

 

Smacznego!

 

kasiak - http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com/2011/09/ryba-po-grecku.html

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information