Jest dietą niskokaloryczną dzięki czemu gwarantuje szybki spadek masy ciała (gwarantowane 5 kg w ciągu tygodnia!). Głównych produktem spożywanym w czasie diety jest kapusta kiszona (w dowolnych ilościach!) pod postacią kapuśniaku. Śniadania i kolacje składają się dodatkowo z owoców, innych warzyw, mleka, mięsa, ryb i ryżu włączanych do diety stopniowo.
Przepis na zupę z kapusty
- 1 pokrojona drobno cebula
- 25 dag marchwi
- 25 dag czerwonej i żółtej papryki
- 25 dag kalarepki
- 2 świeże pomidory
Przygotowanie:
- Poszatkuj 25 dag białej kapusty.
- Warzywa podsmaż na 1 łyżce oleju, zalej 1,25 litra wody i zagotuj.
- Dodaj cebulę i gotuj ok. 10-15 minut.
- Dopraw do smaku solą.
- Możesz również wzbogacić smak zupy (w zależności od upodobań) curry, bazylią lub sproszkowaną papryką, pietruszką lub sosem sojowym.
Zupa przygotowana według tego przepisu powinna wystarczyć na 2 dni. Nie dodaje ona kalorii, a im więcej jej zjesz, tym więcej kalorii spalisz.
Dieta ta w dużym stopniu ogranicza podaż niezbędnych składników odżywczych: białka, węglowodanów, wapnia, żelaza, magnezu i wielu innych minerałów. Nie ogranicza natomiast spożycia witamin dzięki dużej zawartości warzyw i owoców. Może jednak zaistnieć problem z przyswajaniem niektórych witamin, gdyż dieta całkowicie wyklucza tłuszcze, które są niezbędne do wchłaniania witamin A, D, E, K (rozpuszczalnych w tłuszczach).
Brak wyżej wymienionych składników, który może powodować poważne zaburzenia jest najbardziej niebezpieczny mankament diety.
Brak białka w diecie będzie wpływał negatywnie na wszystkie procesy budulcowe zachodzące w organizmie (synteza hormonów, enzymów, ciał odpornościowych itp.).
Brak żelaza może powodować anemię niedobarwliwą – na którą najbardziej narażone są niemowlęta powyżej 4 miesiąca życia, dzieci, młodzież i kobiety w ciąży. Deficyt żelaza może być także przyczyną słabszego rozwoju psychicznego u dzieci, słabszej odporność i ograniczonego wzrostu.
Niedobór magnezu w diecie jest wynikiem znacznego ograniczenia spożycia węglowodanów złożonych (pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, otręby pszenne, ryż itp.) i może wpływać na zaburzenia rytmu serca i krążenia.
Bardzo dużym minusem diety jest jej niska kaloryczność, a co za tym idzie gwarancja szybkiego spadku masy ciała, który w rzeczywistości następuje na skutek utraty wody przez organizm, a nie na skutek spalania tkanki tłuszczowej.
Dieta kapuściana jest dietą krótkotrwałą. Dorosły organizm bez problemu i większych zaburzeń poradzi sobie z tymczasowym ograniczeniem niektórych składników odżywczych. Jednak nie polecałabym tej diety kobietom karmiącym lub ciężarnym, które mają szczególne wymagania i nie można ich narażać na niedobory pewnych składników odżywczych, gdyż może mieć to drastyczny wpływ nie tylko na rozwój dziecka, ale także na matkę. Zarówno w czasie ciąży jak i karmienia organizm kobiety „oddaje” dziecku swoje zapasy narażając się tym samym na jeszcze większy deficyt, a tym samym narażamy zdrowie własne jak i naszej pociechy.
Justyna Marszałkowska dietetyk medyczny Centrum Dietetyczne ProLinea www.e-prolinea.pl