Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Cała prawda o diecie kapuścianej

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Jest dietą niskokaloryczną dzięki czemu gwarantuje szybki spadek masy ciała (gwarantowane 5 kg w ciągu tygodnia!). Głównych produktem spożywanym w czasie diety jest kapusta kiszona (w dowolnych ilościach!) pod postacią kapuśniaku. Śniadania i kolacje składają się dodatkowo z owoców, innych warzyw, mleka, mięsa, ryb i ryżu włączanych do diety stopniowo.

 

Przepis na zupę z kapusty

  • 1 pokrojona drobno cebula
  • 25 dag marchwi
  • 25 dag czerwonej i żółtej papryki
  • 25 dag kalarepki
  • 2 świeże pomidory


Przygotowanie:

  1. Poszatkuj 25 dag białej kapusty.
  2. Warzywa podsmaż na 1 łyżce oleju, zalej 1,25 litra wody i zagotuj.
  3. Dodaj cebulę i gotuj ok. 10-15 minut.
  4. Dopraw do smaku solą.
  5. Możesz również wzbogacić smak zupy (w zależności od upodobań) curry, bazylią lub sproszkowaną papryką, pietruszką lub sosem sojowym.


Zupa przygotowana według tego przepisu powinna wystarczyć na 2 dni. Nie dodaje ona kalorii, a im więcej jej zjesz, tym więcej kalorii spalisz.

Dieta ta w dużym stopniu ogranicza podaż niezbędnych składników odżywczych: białka, węglowodanów, wapnia, żelaza, magnezu i wielu innych minerałów. Nie ogranicza natomiast spożycia witamin dzięki dużej zawartości warzyw i owoców. Może jednak zaistnieć problem z przyswajaniem niektórych witamin, gdyż dieta całkowicie wyklucza tłuszcze, które są niezbędne do wchłaniania witamin A, D, E, K (rozpuszczalnych w tłuszczach).

Brak wyżej wymienionych składników, który może powodować poważne zaburzenia jest najbardziej niebezpieczny mankament diety.

Brak białka w diecie będzie wpływał negatywnie na wszystkie procesy budulcowe zachodzące w organizmie (synteza hormonów, enzymów, ciał odpornościowych itp.).

Brak żelaza może powodować anemię niedobarwliwą – na którą najbardziej narażone są niemowlęta powyżej 4 miesiąca życia, dzieci, młodzież i kobiety w ciąży. Deficyt żelaza może być także przyczyną słabszego rozwoju psychicznego u dzieci, słabszej odporność i ograniczonego wzrostu.

Niedobór magnezu w diecie jest wynikiem znacznego ograniczenia spożycia węglowodanów złożonych (pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, otręby pszenne, ryż itp.) i może wpływać na zaburzenia rytmu serca i krążenia.

Bardzo dużym minusem diety jest jej niska kaloryczność, a co za tym idzie gwarancja szybkiego spadku masy ciała, który w rzeczywistości następuje na skutek utraty wody przez organizm, a nie na skutek spalania tkanki tłuszczowej.

Dieta kapuściana jest dietą krótkotrwałą. Dorosły organizm bez problemu i większych zaburzeń poradzi sobie z tymczasowym ograniczeniem niektórych składników odżywczych. Jednak nie polecałabym tej diety kobietom karmiącym lub ciężarnym, które mają szczególne wymagania i nie można ich narażać na niedobory pewnych składników odżywczych, gdyż może mieć to drastyczny wpływ nie tylko na rozwój dziecka, ale także na matkę. Zarówno w czasie ciąży jak i karmienia organizm kobiety „oddaje” dziecku swoje zapasy narażając się tym samym na jeszcze większy deficyt, a tym samym narażamy zdrowie własne jak i naszej pociechy.

 

Justyna Marszałkowska dietetyk medyczny Centrum Dietetyczne ProLinea www.e-prolinea.pl

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information