Zapewne nie raz słyszałeś o sushi, wdziałeś zdjęcia gwiazd w restauracjach serwujących to przepyszne danie. Szał na punkcie sushi na całego rozpoczął się dość niedawno, tak naprawdę bardzo szybko Polacy przypodobali sobie to jakże niezwykle smaczne i zdrowe danie od momentu jak się pojawiło w naszym kraju.
Produkty kulinarne
Cannelloni, czyli makaron z wnętrzem
Chyba każdy lubi od czasu do czasu zjeść włoską potrawę. Większość z nich to makarony różnego rodzaju połączone z pysznymi sosami. Mogą być mięsne albo wegetariańskie, składać się z samych serów albo mieć dodatek owoców morza.
Miód Manuka i jego powstawanie
Nowozelandzki Miód Manuka to niezwykle aromatyczny miód z kwiatów drzewa herbacianego nazywanego po maorysku manuką. Miody MGOTM z krzewu Manuka można znaleźć tylko w kilku miejscach w Nowej Zelandii.
Dębowa Spiżarnia - wędliny w dobrym smaku
Linia Dębowa odkrycie na rynku wędlin premium. Od grudnia na sklepowych półkach można znaleźć produkty Zakładów Mięsnych "Pekpol Ostrołęka" sygnowane marką Dębowa Spiżarnia. Wędliny z linii Dębowa wyprodukowane są z najlepszej jakości mięsa wieprzowego, specjalnie wybieranego z dodatkiem naturalnych przypraw, o pięknym dębowym kolorze oraz wyczuwalnym smaku i zapachu wędzenia. Wyjątkowy smak wędlin - Dębowa Spiżarnia, jest zasługą tradycyjnej receptury.
Zboża i inne ziarna
Z każdym z sezonów wiąże się jakieś zboże lub inne zastępujące je ziarna. W związku z gotowaniem możemy też wszystkie zboża traktować jako żywioł ziemi, gdyż zawsze wzmacniają śledzionę i żołądek. Wiosną głównym spożywanym rodzajem zboża powinna być pszenica, należąca do ruchu drewna. Może to być pszenica w każdej postaci: jako kasza albo gotowane pełne ziarno, makaron czy chleb z mąki pszennej (pełnej oczywiście), itp. Jest to bardzo potężny lek znakomicie wzmacniający wątrobę np. po żółtaczce. Wspiera i uspokaja serce, wzmaga wytwarzanie płynów wewnętrznych, dodaje czi nerkom i śledzionie oraz reguluje system trawienny. Szczególnie polecamy ją w przypadku występowania nocnych potów, przy bezsenności, nierównowadze emocjonalnej, moczeniu nocnym.
Czy znasz właściwości lecznicze miodu pszczelego?
Na pewno nie wiesz o tym , że miód ma wiele właściwości leczniczych. Zapoznaj się z artykułem a sam się przekonasz jak ważnym elementem diety jest miód! Miód pszczeli jest podstawowym produktem pracy pszczół. Jego skład to w przewadze cukry proste: glukoza i fruktoza ok. 75%, woda - wg normy dopuszcza się jej 23% w miodzie wrzosowym, 20% w pozostałych.
Marka Produkt Klasztorny poszerza grupę odbiorców
Rośnie liczba sklepów oferujących „Produkt Klasztorny”. Produkowane ze zdrowych składników z ekologicznych gospodarstw, cieszą się dużym zainteresowaniem wśród konsumentów. Klienci chętnie sięgają po swojskie wędliny, nabiały, pieczywo czy makarony wytwarzane w części na klasztornych recepturach.
Cukier Królewski zdradza sekret Mistrzów Cukiernictwa
Dobre wypieki poznaje się po doskonałym smaku i jeszcze lepszym wyglądzie. Dlatego najlepsi cukiernicy oprócz nieprzeciętnych zdolności kulinarnych muszą posiadać dobrze rozwinięty zmysł estetyczny. Oczywiście poza umiejętnościami mają oni również „swoje sekrety”. Jednym z nich jest specjalny produkt do dekoracji - cukier perlisty, który za sprawą marki Cukier Królewski, trafia właśnie w ręce wszystkich amatorów domowych wypieków.
Co pokochać w makaronie - przepis na włoskie zapiekańce
Statystyczny Włoch, w przeliczeniu na osobę, zjada rocznie ponad 28 kg makaronu. Polak - niestety pięciokrotnie mniej. Co tracimy unikając makaronowych pyszności? Bardzo wiele!
Sok pomidorowy nie tylko do picia
Wrzesień to miesiąc pomidorów, które w tym sezonie stały się wyjątkowo modne. Ich odżywcze właściwości i składniki z likopenem w roli głównej przekonują, że te czerwone cudeńka, a także przetwory z nich wykonane są nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowe.
Strona 14 z 16