Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Kosmetyki z cukrem trzcinowym

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Zalety cukru trzcinowego wykorzystują także producenci kosmetyków. Cukier trzcinowy to nierafinowany cukier otrzymywany z trzciny cukrowej. Trzcina cukrowa osiąga wysokość do 6 metrów. Jej łodygi są wypełnione włóknami, w których gromadzi się sok. Cukier otrzymuje krystalizując ten sok. Proces ten prowadzi do powstania surowego cukru trzcinowego, pokrytego cienką warstwą melasy o wyraźnym zabarwieniu.

 

Cukier trzcinowy ma barwę od złotawej do ciemnobrązowej. W Europie powszechniej stosowany jest cukier buraczany, którego proces wytwarzania jest dużo prostszy, a w związku z tym jest on tańszy. Jednak w ostatnich latach, na fali wzrostu popularności produktów ekologicznych, brązowy cukier trzcinowy zdobywa coraz więcej zwolenników. Ma on delikatniejszy smak niż cukier buraczany i zawiera większą ilość żelaza, wapnia, fosforu, manganu, cynku i innych niezbędnych pierwiastków śladowych.

 

Cukier trzcinowy znalazł też swoje zastosowanie w kosmetyce. Na przykład firma Stara Mydlarnia wykorzystała go w peelingu cukrowym o zapachu pomarańczy z cynamonem z linii ECOLINE. Peeling do ciała zawiera, oprócz cukru trzcinowego, olejek pomarańczowy, olej avocado, lecytynę, witaminy C i E. Nie zawiera parabenów, sztucznych barwników i konserwantów. Delikatnie ściera skórę, poprawia jej ukrwienie i jędrność, ułatwiając walkę z cellulitem.

 

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information