Kolejny przepis na ciasto marchewkowe. Tym razem zawiera ono także orzechy i rodzynki. Polecam. Przepyszne. Ciasto można polać polewą czekoladową albo lukrem.
Składniki
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 4 jaja
- 2 szklanki drobno utartej marchewki
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody szczypta soli
- orzechy
- rodzynki
Przygotowanie:
- Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Stopniowo dodajemy mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki.
- Pieczemy w temp. 180 st., ok. 40 min.
- Ciasto można polać polewą czekoladową albo lukrem.
Fot. David Benbennick, Wikimedia Commons, licencja cc-by-sa 3.0