Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Amoniaczki

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Prosty przepis na smaczne amoniaczki.

 

Składniki:

  • 40 dag (2 szklanki) mąki
  • 10 dag margaryny
  • 15 dag (8 łyżek) cukru
  • szklanka mleka
  • 2 jaja
  • łyżeczka sypkiego amoniaku
  • cukier waniliowy lub esencja zapachowa
  • tłuszcz do blachy



Przygotowanie:

  1. Mleko zagotować.
  2. We wrzącym mleku rozpuścić amoniak, ostudzić.
  3. Jaja utrzeć z cukrem i margaryną, dodać przesianą mąkę, ostudzone mleko i cukier waniliowy.
  4. Szybko zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego) i pozostawić w lodówce do następnego dnia.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykroić małe ciasteczka, ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumienią.


Amoniaczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez dłuższy czas.

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information