Prosty przepis na smaczne amoniaczki.
Składniki:
- 40 dag (2 szklanki) mąki
- 10 dag margaryny
- 15 dag (8 łyżek) cukru
- szklanka mleka
- 2 jaja
- łyżeczka sypkiego amoniaku
- cukier waniliowy lub esencja zapachowa
- tłuszcz do blachy
Przygotowanie:
- Mleko zagotować.
- We wrzącym mleku rozpuścić amoniak, ostudzić.
- Jaja utrzeć z cukrem i margaryną, dodać przesianą mąkę, ostudzone mleko i cukier waniliowy.
- Szybko zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego) i pozostawić w lodówce do następnego dnia.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykroić małe ciasteczka, ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumienią.
Amoniaczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez dłuższy czas.