Kugel to danie żydowskie. Można powiedzieć, że jest to babka ziemniaczana z cebulą, pieczona w piecu. Czasami do kugla dodaje się też skwarki, żeberka wieprzowe i mięso drobiowe.
Składniki:
- 3 kg ziemniaków
- golonka
- 1/2 kg żeberek
- 1/2 kg mięsa wołowego
- 1/2 kg cebuli
- sól, pieprz
- troszkę mleko
Przygotowanie:
- Ziemniaki i cebulę zetrzeć jak na placki ziemniaczane.
- Mięso pokroić w kostkę.
- Wymieszać ziemniaki i mięso, dodać przyprawy, trochę mleka i przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Przykryć.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 1,5 godz. (na najniższej półce). Po tym czasie podnieść blachę wyżej i piec jeszcze 1 godz nadal w tej samej temperaturze.