Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Kugiel

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Kugel to danie żydowskie. Można powiedzieć, że jest to babka ziemniaczana z cebulą, pieczona w piecu. Czasami do kugla dodaje się też skwarki, żeberka wieprzowe i mięso drobiowe.

 

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • golonka
  • 1/2 kg żeberek
  • 1/2 kg mięsa wołowego
  • 1/2 kg cebuli
  • sól, pieprz
  • troszkę mleko


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę zetrzeć jak na placki ziemniaczane.
  2. Mięso pokroić w kostkę.
  3. Wymieszać ziemniaki i mięso, dodać przyprawy, trochę mleka i przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Przykryć.
  4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 1,5 godz. (na najniższej półce). Po tym czasie podnieść blachę wyżej i piec jeszcze 1 godz nadal w tej samej temperaturze.

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information