Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Zapiekanka z makaronem i szpinakiem

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Kto z nas nie wylewał łez nad talerzem z zieloną papką? "Jedz, bo to samo zdrowie" takie słowa padały z wielu stron. Zawartość talerza w żaden sposób nie zachęcała jednak do spożycia, a przecież można inaczej. Ten znienawidzony, a jednocześnie zawierający żelazo (i nie tylko) "smakołyk" można przyrządzić tak, że smakuje naprawdę całkiem dobrze.

 

Sama nie lubię szpinaku w postaci, w jakiej na przykład serwowano nam go w przedszkolu. Mam bardzo niemiłe wspomnienia z tego okresu. Jakiś czas temu jednak przygotowałam szpinak (wg przepisu mojej przyjaciółki) pod postacią zapiekanki i wierzcie mi - cała moja rodzina jadła go z apetytem, co więcej - potrawa naprawdę im smakowała. Podaję przepis:

 

Składniki:

  • ok. 3 paczki świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, vegeta
  • 2 kostki serka topionego
  • makaron
  • do sosu beszamelowego: tłuszcz, mąka, kostka rosołowa, mleko

 

Przygotowanie:

  1. Świeży szpinak sparzyć przez około 5 minut, następnie odcedzić. Mrożony należy rozmrozić.
  2. Odcedzony (rozmrożony) szpinak wyłożyć na rozgrzany tłuszcz, dodać około trzy ząbki czosnku, popieprzyć, dodać vegety (wg uznania i smaku) i pogotować około 15 minut często mieszając.
  3. Na koniec dodać 2 kostki serka topionego (może być najzwyklejszy).
  4. Makaron wyłożyć (bez gotowania) do naczynia żaroodpornego i przełożyć przygotowanym szpinakiem. Może to też być canelloni, które napełniamy masą szpinakową.
  5. Całość zalewamy sosem beszamelowym - ja robię go tak: roztapiam tłuszcz, zasmażam mąkę, dodaję zimny rozrobiony rosół z kostki, tak żeby zrobiła się gęsta papka, rozrzedzam następnie mlekiem, żeby uzyskać konsystencję sosu.
  6. Jeżeli ktoś ma ochotę może posypać całość żółtym serem (ja w tym wypadku wolę bez sera)
    Zapiekać w piekarniku ok. 30 minut.


Świetnie nadaje się jako danie obiadowe lub ciepła kolacja. POLECAM!!!

 

Autorem artykułu jest Gosik
www.poradniklasucha.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information