Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Bucatini w stylu Capri – neapolitańska kwintesencja smaku

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

W kuchni włoskiej wykorzystuje się chyba więcej rodzajów makaronu niż dni w roku. Choć różnią się kształtem, właściwościami i sposobem przygotowania, łączy je jedno – najwyższa jakość pszenicy durum.

Makaron bucatini popularny jest zwłaszcza na Sycylii i w Rzymie. Wyglądem przypomina klasyczne spaghetti, jednak jest coś, co go od niego zdecydowanie odróżnia – a mianowicie dziurka w środku. Jest też nieco grubszy, a dzięki specjalnemu procesowi przygotowywania i charakterystycznej chropowatości na powierzchni, doskonale wchłania sos, zachowując swoją sprężystą strukturę i oferując nowy wymiar smaku. Co ciekawe, suszony makaron bucatini może być spożywany także na surowo.

W Zatoce Neapolitańskiej, na słonecznej wyspie Capri, bucatini serwowane jest jednak w całkowicie odmienny – i z pewnością smaczniejszy – sposób. Jaki? Czas się przekonać przyrządzając domowe Bucatini w stylu Capri

Składniki dla 4 osób:

  • 300 g makaronu bucatini De Cecco
  • 1 puszka pomidorów krojonych Valfrutta
  • 1 słoiczek pomidorków półsuszonych Ponti
  • 1 żółta papryka
  • 30 czarnych oliwek Serpis
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garście świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Odsącz pomidorki półsuszone i pomidory krojone. Na oliwie z oliwek zeszklij drobno posiekany czosnek, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Jak będzie lekko twarda, dodaj pomidory Valfrutta, dopraw solą i pieprzem i gotuj kilka minut. Na samym końcu dodaj do sosu pomidorki półsuszone, oliwki i listki bazylii. Połącz sos z ugotowanym al dente makaronem i podawaj posypany parmezanem. Smacznego!

Jeśli poszukujesz kulinarnych inspiracji, nie tylko na dania z makaronem, zajrzyj koniecznie na www.indexfood.pl

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information