Żywienie, zdrowie, uroda i moda

Kaczka w czerwonej cebulce

Dodaj do:

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar

Serwowaliście kiedyś kaczkę? Nie wiedzieć czemu, wiele osób obawia się jej przyrządzania a wbrew pozorom przygotowanie kaczki wcale nie jest takie trudne! Kaczka zachwyca intensywnym aromatem oraz niezwykłą chrupkością, dlatego warto podjąć wyzwanie i zaserwować kaczkę np. w tym oto wykwintnym i niebanalnym wydaniu, czyli uduszoną w czerwonej cebulce.

 

Potrzebne będą:

  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • ząbek czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti
  • gałązka rozmarynu
  • pół szklanki bulionu mięsnego
  • 2 łyżki buliony mięsnego (może być z kostki)
  • oliwa z oliwek Olitalia extra vergine lub inna
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kaczki pokropić oliwą z oliwek Olitalia i włożyć do rozgrzanego garnka. Kiedy ,,puszczą” nieco tłuszczu, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę oraz rozmaryn. Kiedy piersi będą miały złotobrązowy kolor, odlać nadmiar tłuszczu i pokropić mięso octem balsamicznym, następnie dodać bulion, sól i pieprz. Dusić przez ok. 10 minut.

Tak przyrządzoną kaczkę najlepiej serwować pokrojoną w plastry w towarzystwie ziemniaczków i buraczków.

Smacznego! www.indexfood.pl

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information