Składniki:
- 2,5 kg dobrej kiszonej kapusty,
- 2 duże cebula,
- 0,5 kg surowego boczku wędzonego,
- 0,5 kg dobrej cienkiej kiełbasy,
- 1 udko z kurczaka,
- 0,5 kg mięso wieprzowe,
- 30 dag wołowina,
- kilka suszonych grzybków,
- ziele ang, jałowiec, pieprz ziarnisty i liść laurowy
Przygotowanie:
- Grzyby namoczyć i później ugotować.
- Ugotować udko w osolonej wodzie.
- Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i wysmażyć.
- Wieprzowinę udusić z przyprawami.
- Kapustę przepłukać, poszatkować i włożyć do garnka.
- Dodać ugotowane grzyby wraz z wywarem, pokrojone mięsa, przesmażone wędliny i pokrojoną w piórka cebulę.
- Włożyć listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i jałowiec.
- Podlać wywarem pozostałym po ugotowaniu udka.
- Gotować na wolnym ogniu.
- Wystudzić i powtórzyć gotowanie.