Piekarnia Teodora Reicherta przy ul. Grochowskiej 224
czwartek, 22 kwietnia 2010 16:14

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    Wykop    Gwar


Piekarnia Teodora Reicherta została wybudowana ok. 1929 r. w stylu elektryzmu, zlokalizowana jest w warszawskiej dzielnicy Praga Południe przy ul. Grochowskiej 224 (na rogu ulic Grochowskiej i Wiatracznej). Są to zabudowania murowane, nieotynkowane, posiadające elewację z czerwonej cegły, pokryte papą.

 

Pierwotnie w budynku mieściła się piekarnia. Obecnie pełni on funkcję mieszkalną, usługową i biurowo-magazynową.



Przed II wojną światową piekarnia była jedną z najlepszych w tej części Warszawy. Teodor Reichert kupował mąkę m.in. w Słodowieckim Młynie Parowym Mayzera i Goldflama przy ul. Marymonckiej. Podczas okupacji przekazywał chleb organizacjom udzielającym pomocy biednym. Po wojnie piekarnię przejęła spółdzielnia Społem, następnie Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska, która zamknęła ją.



Obiekt wpisany do rejestru zabytków. Stan zachowania budynku: ściany w stanie dobrym, ubytki lica ceglanego elewacji, niekompletna stolarka pierwotna.

 

Piekarnia Teodora Reicherta
 
Zobacz też:
Joomla templates by a4joomla

Ta strona używa plików Cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Czytaj więcej....

Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies.

EU Cookie Directive Module Information